秋田犬
Geschiedenis van de Japanse Akita
De Akita is een oud ras, afkomstig van de noordelijke Japanse provincie Akita op het eiland Honshu. In de tijd van de Samoerai zou de Akita diens vaste metgezel geweest zijn. De sterke trouw en genegenheid voor zijn baas heeft ertoe geleid dat de Akita een plaats is gaan innemen in de Japanse mythologie. In 1931, na de geduchte uitdunning van het Japanse hondenbestand door een hondsdolheids epidemie, en door invoering van de hondenbelasting (grote hoeveelheden honden werden afgemaakt) nam de Japanse regering maatregelen. De Akita werd onder andere verklaard tot nationaal erfgoed ter bescherming van het ras. De export van honden was toen niet langer toegestaan. Na de oorlog werden echter toch vele honden door de Amerikaanse soldaten die terugkeerden naar hun land, meegenomen.
Karakter van de Japanse Akita
De Akita is goed waaks, een goede jager, geschikt voor vele taken, vrij onverstoorbaar, past zich aan in nieuwe situaties. De Akita is een jager op groot wild zoals het Wildzwijn, de zwarte beer en het hert. Hij is een goede werker, indien gemotiveerd en in eigen tempo, maar luistert niet altijd daar hij onafhankelijk gedrag kan vertonen. Heb geduld, straffen helpt niet, integendeel. In de omgang met volwassenen is hij vriendelijk, maar afstandelijk tegen vreemden. Hij heeft graag gezelschap maar dringt zich niet op. In de omgang met kinderen is hij goed. Kinderen natuurlijk nooit alleen laten met een hond. In de omgang met andere honden is een Akita overheersend. Hij benadert honden op natuurlijke wijze en legt ze graag zijn wil op. Mits goed opgevoed een gehoorzame hond, echter niet onderdanig. Gaat zijn eigen gang. Hij werpt zich op als vriend, niet als slaaf. Een Akita moet regelmatig flink beweging krijgen. Een Akita heeft een sterk jacht instinkt en zal indien hij wild ziet of ruikt achter het wild aangaan. Maar niet alleen achter wild maar ook schapen, geiten, koeien en zelfs paarden.
Verzorging van de Japanse Akita
De vacht heeft niet veel verzorging nodig, tijdens de ruiperiode regelmatig borstelen om de dode haren te verwijderen. Te veel borstelen buiten de rui kan de ondervacht beschadigingen. Akita's hoeven niet regelmatig gewassen te worden, het vermindert de bescherming die de ondervacht geeft.
Opvoeding van de Japanse Akita
De opvoeding van de Akita moet duidelijk en consequent gebeuren. Puppytrainig is een absolute aanrader. Het kan even duren voordat de eigenwijze Akita alles doet wat het baasje wil, maar met veel aandacht en een knuffel gaat het ongetwijfeld lukken. Enig fysiek overwicht is noodzakelijk omdat een Akita fysiek best sterk kan zijn, maar een (te) harde opvoeding heeft een averechts effect.
bron: NVAI ( Nederlandse Vereniging Akita Inu ) www.akitaclub.nl
Fotografie: Diederick Jansen
Foto's en afbeeldingen op de website kunt u vergroten door er op te klikken.